Saiz Teks : Pilihan Warna :  default green red red contrast gplay light rose
  • banner1
  • banner2

PROFIL TIMBALAN SPEAKER

 timb yb

Yang Berhormat Maktar  Bin haji Shapee dilahirkan pada 3hb Julai 1949 di Sungai Bakap, Pulau Pinang. Setelah tamat pengajian di Sekolah Pondok Pokok Sena Kepala Batas, melanjutkan pelajaran di India dan seterusnya ke Universiti Al-Azhar, Mesir dalam bidang Pengajian Islam.

Pulang ke tanahair pada tahun 1972 dan berkhidmat kepada anak watan di dalam bidang perguruan di SM Tuanku Muhammad, Kuala Pilah Negeri Sembilan. Pada tahun 1978 berpindah ke SM Perempuan St.George, Pulau Pinang. Setahun kemudian berpindah ke SM Tun Syed Sheh Barakbah, Sungai Bakap.

Tahun 1994 dinaikkan pangkat & berkhidmat di Jabatan Pendidikan Pulau Pinang sebagai Penyelia Pendidikan Islam dan pada tahun 1997 dianugerahkan pingat Ahli Mangku Negara (AMN) oleh Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong. Pada awal 1998 dinaikan pangkat sebagai Penolong Pegawai Pendidikan Daerah, Seberang Perai Selatan.

Menganggotai ABIM sejak tahun 1978 ; pernah dilantik sebagai Pengerusi ABIM Daerah Seberang Perai Selatan & Timbalan YDP ABIM Pulau Pinang.

Menganggotai Persatuan Ulama' Malaysia, Pulau Pinang (PUMPP) dan diamanahkan jawatan Setiausaha PUMPP.

Melanjutkan pelajaran di Darul Uloom Deoband, India dan seterusnya ke Universiti Al-Azhar Mesir.Menang bergaya pada PRU-12 dengan mengalahkan calon Barisan Nasional yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang pada ketika itu dan dilantik sebagai Timbalan YDP MAIPP pada tahun 2012 serta sekali lagi menang pada PRU-13 dan dilantik sebagai Timbalan Speaker DUN.